Putin a găsit o variantă după ce țările „neprietenoase” au renunțat la gaze: „Ne îndreptăm către regiunile care au nevoie cu adevărat”

de: Elena Avramescu
13 04. 2022

Rusia poate redirecționa cu ușurință exporturile vastelor sale resurse energetice dinspre Occident către țările care au într-adevăr nevoie de ele, în timp ce crește consumul intern de petrol, gaze și cărbune, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin.

Mișcarea lui Putin, după ce mai multe țări occidentale au renunțat la gazele rusești

Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Australia au impus interdicții asupra importurilor de petrol rusești ca răspuns la ceea ce Moscova numește o operațiune militară specială în Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană rămâne divizată în această problemă.

„Când vine vorba de petrol, gaze și cărbune rusești, vom putea crește consumul acestora pe piața internă, vom putea stimula procesarea în profunzime a materiilor prime.

Vom crește, de asemenea, furnizarea de resurse energetice către alte regiuni ale lumii, unde sunt cu adevărat necesare”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu oficiali pentru a discuta despre dezvoltarea Arcticii ruse, potrivit Reuters.

Putin a spus că Occidentul este de vină pentru criza energetică cu care se confruntă, deoarece nu va coopera cu Rusia.

„Refuzul mai multor țări occidentale de a coopera cu Rusia în mod normal, inclusiv în ceea ce privește resursele energetice rusești, a lovit deja milioane de europeni, a provocat o adevărată criză energetică. Desigur, ne confruntăm și cu probleme, dar acest lucru deschide noi oportunități”, a spus el.

Țările care au creat probleme pentru Moscova

Putin a mai spus că „țările neprietenoase” au distrus lanțurile de aprovizionare în regiunile arctice ale Rusiei, iar unele națiuni nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale, creând probleme pentru Moscova.

„Peste tot, inflația și prețurile sunt în creștere. Pur și simplu este depășit, pentru aceste țări capătă un caracter fără precedent. Desigur, chiar și noi întâmpinăm probleme, dar pentru noi se deschid oportunități alternative, opțiuni, noi ferestre de oportunitate.

În ceea ce privește petrolul, gazul și cărbunele rusești, putem crește utilizarea acestora pe piața internă, putem stimula procesarea în profunzime a materiilor prime și, de asemenea, putem crește livrările noastre de resurse energetice către alte regiuni ale lumii, unde chiar este nevoie”, a mai spus Putin, potrivit CNN.

„Moscova este pregătită să vândă petrol și produse petroliere „țărilor prietene în orice interval de preț”, a declarat miercuri și ministrul Energiei Nikolai Shulginov pentru ziarul Izvestia, întrucât cumpărătorii tradiționali evită livrările rusești, forțând Moscova să reducă producția de petrol.

Rusia mai spune că scopul său este de a-și demilitariza și „denazifica” vecinul său sudic într-o operațiune care a fost întâmpinată cu o rezistență puternică din partea forțelor ucrainene și a declanșat sancțiuni occidentale.